ELJURI – REFLEXIÓN

Artiest info
Website
facebook
Label: Manovill Records

In de vakpers krijgt de naar New York City geëxporteerde muzikante Cecilia Villar Eljuri superlovende definities toegekend: ‘ze is een geslaagde multi-instrumentaliste en songschrijfster, een grote zangeres en een dijk van een gitariste’ schrijft het ‘NPR Music’-magazine. Vooraleer naar Amerika te trekken woonde ze in Spanje, Libanon en haar geboorteland Ecuador waar ze de invloeden uit de ritmische Latijnse dansmuziek heeft opgesnoven. Ze verwerkt die nu vlekkeloos in de nummers die ze op haar albums plaatst.

Zo verschijnt er eind deze maand de allernieuwste release “Reflexión” van ‘Eljuri’ met daarop twaalf zelfgecomponeerde nummers waarvan de meeste in de Spaanse taal worden gezongen. Op de video’s bij dit verhaal krijgt u twee van dergelijke songs aangeboden: eerst is er “La Voz” en daarna kunt u genieten van haar recentste single “Salva La Tierra”. In haar voor het dansen zeer geschikte muziek combineert ze diverse genres als latin, funk, reggae, soul en rock.

De inspiratie voor haar liedjes vind ‘Eljuri’ in haar dagelijkse leven als immigrante in de Verenigde Staten. Dat verloopt niet altijd even vlot en leuk maar ze is een optimiste die overal de positieve dingen in probeert te zien en dat past eigenlijk perfect bij de sound die ze voor haar songs creëert. Bij de opname van het door haarzelf geproducete vijfde album “Reflexión” wordt zij in de studio begeleid door pianist Teese Gohl, bassist Winston Roye en drummer Alex Alexander terwijl zijzelf alle overige instrumenten inspeelt, met uitzondering van de blaasinstrumenten saxofoon (Jenny Hill), trompet (Pam Fleming) en trombone (Buford O’Sullivan).

De eerste song op deze plaat is het funky nummer “Espejo”, gevolgd door de single “Salva La Tierra” en het reggaedeuntje “La Voz”, de andere track die u op de bijgevoegde video’s kunt beluisteren. In het rocknummer “Home” horen we ‘Eljuri’ voor het eerst in het Engels, iets wat ze wat verderop ook nog eens overdoet in de tweetalige track “Shelter”, in de song “Feeds You” en in de afsluitende bonustrack “Keep It Up”. Nog andere aanbevolen nummers uit deze plaat zijn het ritmische “Por Ti”, het op een reggaeritme gebrachte “No Puedo Cruzar” en de dansbare salsatrack “El Camino”.

De vorige vier albums van ‘Eljuri’ waren “En Paz” (2008), “Fuerte” (2012), “La Lucha” (2016) en “Resiste” (2019). Toch lijkt het alsof de echte internationale doorbraak er nu pas zal komen door deze nieuwe plaat “Reflexión” die ze deze keer begin 2023 ook in Europa tijdens een tournee zal komen voorstellen. De exacte concertdata kunnen we echter pas later op deze pagina’s aan u laten weten.

(valsam)